Istorijat

Osnovna škola „Nikola Tesla“ prirodan je nastavak uspješne i lijepe priče zvane Dječji vrtić i jaslice „Montessori Kindergarten“ koji je otvoren u februaru 2015. godine sa svega četvoro djece i četvoro zaposlenih. Danas je to reprezentativna ustanova koja brine o 70 djece u jednoj jasličkoj i dvije vrtićke grupe.

 

Početkom 2017. godine, porodica i porodično preduzeće osnivača vrtića su, uz podršku roditelja djece iz vrtića, pokrenuli inicijativu za osnivanje osnovne škole koja bi se zasnivala na primjeni Montesori pedagogije i bila prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj.

 

Tokom 2017. preduzeće osnivač škole pobrinulo se za izbor odgovarajuće lokacije. Bivše imanje nekad čuvene porodice Del Mestri na brežuljcima Petrićevca, okruženo starom hrastovom šumom, bilo je pravi izbor za kampus vrtića i škole koji se prostire na više od 20.000 m2. 

 

Radovi na uređenju terena i građevinski radovi započeli su 2018. godine, a škola je dobila ime po Nikoli Tesli. U junu 2020. godine i zvanično je dobila dozvolu za rad od nadležnog ministarstva.

 

Prvi đaci su u Osnovnu školu „Nikola Tesla“ krenuli 1. septembra 2020, u školskoj godini 2020/2021.